Опис
Бай Хао Інь Чжень, він же Срібні голки – білий слабоферментований чай, батьківщиною якого є гірські райони повіту Фудін, провінції Фуцзянь. Бай Хао елітний і вишуканий чай серед білих чаїв. Дозволити собі його могли не багато хто. Срібні голки вважалися чаєм аристократів і елітного суспільства Китаю. Навіть у нинішній час Срібні голки залишаються досить дорогим чаєм, що зумовлено малою кількістю сировини для цього чаю. Бай Хао входить до десятки найкращих чаїв Китаю і є єдиним білим чаєм у цій десятці.
Виробництво білого чаю Бай Хао Інь Чжень
Як уже згадувалося, Бай Хао Інь Чжень дуже дорогий чай, адже сировиною для цього виду є ще не розкрита чайна брунька (тіпса) з невеликим білим пушком, що покриває її. Збір ведеться виключно вручну, ніякої техніки. Оскільки відбір сировини ретельний, неприйнятні навіть найменші пошкодження чайної бруньки. Навіть досвідчені збирачі за один день можуть зібрати не більше 500-600 грам чайної бруньки.
Період, коли збирають Бай Хао дуже малий – кінець березня початок квітня. Для збору сировини так само важливі погодні умови. Найідеальніший час для збору сировини – це перша половина дня, бажано вранці, коли сонце максимально випарувало вологу з чайної тіпси. Надмірна вологість згубна для такого чаю, тому він і не збирається після дощової погоди. Після збору з плантацій, його висушують на невеликому сонці, де він втрачає 75-80 відсотків вологи. Після цього його дуже повільно прогрівають до температури 40-45 градусів, а потім він проходить фінальну сушку. Срібні голки Бай Хао Інь Чжень не проходять прямого термооброблення, що й дає змогу максимально зберегти і сконцентрувати всі його корисні властивості.
Як заварювати білий чай Бай Хао Інь Чжень
У принципі, для заварювання білого чаю Бай Хао підійде будь-який чайний посуд, чи то гайвань, чайник, чи то колба. Особливу увагу потрібно звернути на якість і температуру води. Оскільки Бай Хао дорогий чай, підійдіть з усією відповідальністю до вибору води. Для заварювання виберіть воду максимально якісну, без домішок і м’яку, температурою 70-75 градусів. Поступово температуру води можна збільшити до 85 градусів, щоб максимально розкрити смак чаю під час усього чаювання.
Смак і аромат Бай Хао Інь Чжень
Срібні голки Бай Хао Інь Чжень мають дуже тонкий і легкий смак. Колір настою – блідо-зелений, злегка жовтуватий, прозорий. Не кожна людина може розкрити всю смакову палітру цього елітного чаю. Якщо ви правильно дотримаєтеся технології заварки Бай Хао, то в смаку ви зможете відчути непристойно багато смакових ноток. Тут вам і квіткові нотки, і нотки абрикоса, меду, яблука, легкої хвої і навіть можна вловити смак дині. Для кожного смак Бай Хао розкривається по-різному, це його особливість, його індивідуальність смаку. Що стосується аромату, тут трохи простіше, ніж зі смаком. Він легкий, злегка солодкуватий, квітковий.
Корисні властивості білого чаю Бай Хао
Заварюючи цей чай, не обманюйте себе його прозорою заваркою. Регулярне вживання цього чаю прихильно впливає майже на всі функції організму. Срібні голки допомагають стабілізувати артеріальний тиск, зменшують ризик виникнення захворювань серця і кровоносної системи. Очищають організм від шлаків і токсинів, сприяють швидкому втамуванню спраги. Регулярний прийом чаю нормалізує роботу шлунково-кишкового тракту. У разі втоми він сприяє підвищенню працездатності, і дуже добре тонізує. Завдяки високому відсотку вмісту в чаї вітамінів і амінокислот, Бай Хао зміцнює і підвищує імунітет.
Трохи особистих рекомендацій
Через підвищену сприйнятливість чайної бруньки до вбирання сторонніх ароматів, зберігати її слід у герметичній тарі, краще, в банці, що не пропускає світло.
Відгуки
Відгуків немає, поки що.