Опис
Чай Нефритовий равлик або як іноді його нащивають Бі Ло Чунь — один із найвідоміших і найцінніших зелених чаїв Китаю. Його назва перекладається як «Смарагдові (нефритові) спіральки весни», що символізує його форму, колір і час збору. Чай Нефритовий равлик це весняний чай з молодих ніжних листочків і бруньок, що скручуються у маленькі завитки, схожі на мушлі або равлики.
Чай належить до елітної категорії ручної обробки, і славиться делікатним смаком, фруктово-квітковим ароматом та багатим посмаком. У рейтингу китайських зелених чаїв Нефритовий равлик часто посідає місце в першій п’ятірці.
За легендою, спочатку цей чай мав назву — “Аромат, який лякає”. Його вигадала дівчина, яка, зібравши занадто багато чайного листя, не маючи місця в кошику, заховала частину в пазуху. Від тепла її тіла листочки почали виділяти настільки сильний аромат, що вона аж злякалась.
Коли імператор Кансі дізнався про цей чай, скуштував і був вражений його тонкістю, то вирішив дати йому більш шляхетну назву — Бі Ло Чунь яка тепер відома всьому світу.
Походження
Найпрестижніший сорт вирощується в провінції Цзянсу, біля озера Тайху, на горі Дун Дін. Клімат у тих містах досить гарний, вологе повітря і близькість фруктових садів створюють унікальні умови, завдяки яким чай Нефритовий равлик вбирає аромати квітів, персиків, слив, абрикосів та інших пахучих дерев та рослин.
Також китайський чай Бі Ло Чунь вирощується в провінціях Юньнань та Сичуань, але саме «Дун Дін Бі Ло Чун» вважається справжнім і найкращим. Його колір світліший, аромат ніжніший, а смак — більш збалансований.
Китайський чай Бі Ло Чунь збирають лише навесні — з кінця березня до середини квітня. Тільки одна брунька і один листочок дозволені для збирання. В одному кілограмі високоякісного чаю може міститись понад 60 000 спіральок, зібраних вручну. Найкращий чай — той, що зібраний до Цінміна (свята чистоти й ясності), тобто до 4–6 квітня.
Як заварити чай Нефритовий равлик
Цей ніжний чай вимагає обережного заварювання, адже молоді листочки дуже ніжні. Ось класичний спосіб:
Температура води: 75–80 °C (вода не повинна обпалювати)
Кількість чаю: 5-7 грамів на на заварювання китайським методом, та 3-5 на заварювання в чашці/чайнику
Час заварювання: перший пролив — 20-25 секунд, другий — 30-35, і так по троху нарощуєте по своєму смаку та побажанню
Кількість проливів: 7-10












Відгуки
Відгуків немає, поки що.